f button  t button  in button

Νέα

photo caravel 2

Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: «Η θεσμική ενίσχυση της τοπικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα απαιτεί μία ουσιαστική μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους. Απαιτεί αποκέντρωση»

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης απένειμε τα Σήματα Αριστείας Χρηστής Διακυβέρνησης σε 23 Δήμους της χώρας, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας σε συνεργασία με το Κέντρο Εμπειρογνωσίας για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Τον υπουργό Εσωτερικών εκπροσώπησε στην εκδήλωση ο Διευθυντής του Γραφείου του, Δ. Παπασταμόπουλος. Χαιρετισμό απεύθυναν ο Διευθυντής Μονάδας-Διακυβέρνησης και Δημόσιας Διοίκησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Daniele Dotto, η Επικεφαλής του Κέντρου Εμπειρογνωμοσύνης του Συμβουλίου της Ευρώπης Α. Tatarenko, ο Εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης J. Barber και η Εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης Π. Θεοδώρου.

Οι   Δήμοι που βρέθηκαν στην πρώτη τριάδα της κατάταξης συγκεντρώνοντας τις υψηλότερες βαθμολογίες, είναι οι Δήμοι Αιγάλεω, Μήλου και Αμαρουσίου.

Ακολούθησαν οι Δήμοι: Φυλής, Παπάγου-Χολαργού, Αγ. Δημητρίου, Π. Φαλήρου, Αγρινίου, Θεσσαλονίκης, Πύλου-Νέστορος, Καλλιθέας, Λάρισας, Αγ. Αναργύρων-Καματερού, Αγιάς, Ηγουμενίτσας, Γαλατσίου, Ζωγράφου, Ελασσόνας, Τρίπολης, Θέρμης, Χαλκίδας, Μυκόνου και Κηφισιάς.

Κατά την τελετή απονομής ο κ. Πατούλης συνεχάρη όλους τους Δήμους που διακρίθηκαν και επισήμανε πως «η θεσμική ενίσχυση της τοπικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα απαιτεί μία ουσιαστική μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους . Απαιτεί αποκέντρωση».

Η Δράση που υλοποιήθηκε στους ελληνικούς Δήμους εντάσσεται στο κοινό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρώπης με τίτλο «Τεχνική βοήθεια για την θεσμική ενδυνάμωση της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Το πρόγραμμα αυτό υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και με την ενεργό συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η συγκεκριμένη δράση στην Ελλάδα ξεκίνησε τον Μάιο του 2017 και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2018, με φορείς υλοποίησης το Κέντρο Εμπειρογνωμοσίας για τις Μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση του Συμβουλίου της Ευρώπης, και το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΕ.

Συνολικά εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή στη διαδικασία 45 Δήμοι από τους οποίους οι 23 υπέβαλαν φάκελο συμμετοχής.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Πατούλης επισήμανε πως «Η Ελλάδα έχει ανάγκη όχι τόσο τα χρήματα των δανειστών της, αλλά ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, με στόχο αφενός την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης και αφετέρου, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής κι αλληλεγγύης» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Χρειάζεται μια ριζική αναδιανομή εξουσιών, αρμοδιοτήτων κι ευθυνών, με ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της και να συμβάλλει με τις θέσεις και τις προτάσεις της, στην εθνική προσπάθεια για την αναπτυξιακή αναγέννηση της χώρας».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στην ανάγκη εφαρμογής ενός μοντέλου διακυβέρνησης, στο οποίο η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα έχει διοικητική αυτοτέλεια και οικονομική ανεξαρτησία και επισήμανε πως οι πολίτες θα πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο και συμμετοχή στην προσπάθεια της χώρας για ανάκαμψη.

Σκοπός της δράσης ήταν να αναγνωρίσει και να πιστοποιήσει τους δήμους που επέτυχαν ένα υψηλό επίπεδο διακυβέρνησης σύμφωνα με τις 12 ευρωπαϊκές αρχές χρηστής διακυβέρνησης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το επίπεδο της διακυβέρνησης εκτιμήθηκε μέσω της διαδικασίας της συγκριτικής αξιολόγησης .

Υπήρξαν τρία επίπεδα. Η ενότητα αυτο-αξιολόγησης, όπου οι δήμοι κλήθηκαν να προσδιορίσουν το επίπεδο ωριμότητάς τους για κάθε Αρχή, δεύτερη ενότητα που προέβλεπε ερωτηματολόγια απευθυνόμενα στους πολίτες και η τρίτη ενότητα, η οποία προέβλεπε ερωτηματολόγια απευθυνόμενα στο προσωπικό και στις δομές των Δήμων.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ Δ. Καλογερόπουλος και οι Δήμαρχοι: Αιγάλεω Δ. Μπίρμπας, Μήλου Γ. Δαμουλάκης, Φυλής Χ. Παπππούς, Παπάγου-Χολαργού Η. Αποστολόπουλος, Αγ. Δημητρίου Μ. Ανδρούτσου, Π. Φαλήρου Δ. Χατζηδάκης, Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου, Καλλιθέας Δ. Κάρναβος, Αγ. Αναργύρων Ν. Σαράντης, Αγιάς Α. Γκουντάρας, Ηγουμενίτσας Ι. Λώλος, Χαλκίδας Χ. Παγώνης. Επίσης ο Αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Ν. Φωτίου, ο Αντιδήμαρχος Λάρισας Γ. Σούλτης και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Βιώσιμων Πόλεων του Δήμου Πύλου-Νέστωρος Ν. Γεώργιζας, εκπρόσωποι των Δήμων Γαλατσίου, Ζωγράφου, Ελασσόνας, Τρίπολης, Θέρμης, Χαλκίδας και πλήθος πολιτών.

photo caravel 2

photo caravel 2

photo caravel 2

photo caravel 2

photo caravel 2

eu

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του ΙΤΑ Γ. Πατούλης και η επικεφαλής του Κέντρου Εμπειρογνωσίας του Συμβουλίου της Ευρώπης Αλίνα Τατάρενκο θα βραβεύσουν τους δήμους που διακρίθηκαν

Την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018 στις 19.00 μ.μ. στο Ξενοδοχείο Divani Caravel Hotel στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί η Εκδήλωση Απονομής του Σήματος Αριστείας στη Χρηστή Διακυβέρνηση στους Δήμους. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας, θα βραβευθούν οι δήμοι που διακρίθηκαν. Συνολικά εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή στη διαδικασία 45 Δήμοι από τους οποίους οι 23 υπέβαλαν φάκελο συμμετοχής.  

Η απονομή των βραβείων θα γίνει από το Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και του ΙΤΑ Γ. Πατούλη και την επικεφαλής του Κέντρου Εμπειρογνωσίας του Συμβουλίου της Ευρώπης Αλίνα Τατάρενκο.

Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο του Κοινού Έργου Ευρωπαϊκής Ένωσης – Συμβουλίου της Ευρώπης «Τεχνική Βοήθεια για τη Θεσμική Ενίσχυση της Τοπικής Διακυβέρνησης στην Ελλάδα», μετά από αίτημα του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η Απονομή του Σήματος Αριστείας στη Χρηστή Διακυβέρνηση θα γίνει σε δήμους που διακρίθηκαν για το επίπεδο διακυβέρνησης με βάση τις 12 Ευρωπαϊκές Αρχές Χρηστής Διακυβέρνησης, (εκπροσώπηση, ανθρώπινα δικαιώματα, αποτελεσματικότητα, δεξιότητα, ανταπόκριση, κα.). 

Το Πρόγραμμα 

proedros1

Γ. Πατούλης: «Για εμάς η γνώμη των αιρετών έχει αξία. Μέσα από την αμφίδρομη επικοινωνία με τα στελέχη μας  προκύπτουν γόνιμα συμπεράσματα για τη διαμόρφωση των θέσεων μας με στόχο μια ισχυρή Αυτοδιοίκηση. – Χρήσιμο εργαλείο για τη ΚΕΔΕ η μελέτη για τις βέλτιστες πρακτικές των ευρωπαϊκών εκλογικών συστημάτων που εφαρμόζονται στην Αυτοδιοίκηση»

 

Η παρουσίαση του ερωτηματολογίου σε αιρετούς σχετικά με τα κρίσιμα ζητήματα της Αυτοδιοίκησης, καθώς και η μελέτη του ΙΤΑ για τα εκλογικά  συστήματα που εφαρμόζονται στην Αυτοδιοίκηση βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής δεύτερης ημέρας διεξαγωγής του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ.

Στους 2.087 έφτασαν οι συμμετέχοντες στο ερωτηματολόγιο που απεύθυνε η ΚΕΔΕ σε αιρετούς, στελέχη της Αυτοδιοίκησης αλλά και απλούς πολίτες, με αντικείμενο όλα τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πρόκειται για μία καινοτόμο πρωτοβουλία του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη με στόχο, όπως επισήμανε, «την ανάπτυξη μια αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ της Κ.Ε.Δ.Ε., των αιρετών καθώς και των στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την ανάδειξη των πραγματικών προβλημάτων που αφορούν τη λειτουργία του θεσμού μας. Παράλληλα τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων πολιτικών θέσεων και προτάσεων, που θα επιλύσουν τα προβλήματα αυτά και θα συμβάλουν στην ανάπτυξη των τοπικών μας κοινωνιών».

Η παρουσίαση των συμπερασμάτων που προέκυψαν από τις απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο, έγινε από το Σύμβουλο Επικοινωνίας της ΚΕΔΕ Σ. Παπαδημητρίου, κατά τη σημερινή δεύτερη ημέρα του Ετήσιου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, στα Ιωάννινα.

Από τις απαντήσεις που δόθηκαν στο ερωτηματολόγιο, μεταξύ άλλων, προκύπτει ότι 8 στους 10 διαφωνούν με την καθιέρωση απλής αναλογικής στο εκλογικό σύστημα της Αυτοδιοίκησης. Οι 9 στους 10 χαρακτήρισαν ορθή την πρόταση της ΚΕΔΕ να μην καταθέσουν οι Δήμοι τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδας, ενώ στην αλλαγή του Καλλικράτη, κρίνεται ως προτεραιότητα, η διασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων.

Οι απόψεις που κατατέθηκαν από τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και τους πολίτες κατεγράφησαν και θα συμπεριληφθούν στο κείμενο διαλόγου των θέσεων της ΚΕΔΕ, που θα παρουσιαστεί στη λήξη του Συνεδρίου. Η διεξαγωγή του ερωτηματολογίου ξεκίνησε στις 26 Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκε στις 20 Νοεμβρίου

Βασικά συμπεράσματα από την επεξεργασία του ερωτηματολογίου

Στην εισήγηση του ο κ. Παπαδημητρίου συνόψισε τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τις απαντήσεις που δόθηκαν σε 10 βασικά ερωτήματα, στα εξής:

 • Διατυπώνεται η απαίτηση να αποδοθούν στους Δήμους το σύνολο των πόρων που προβλέπει η ισχύουσα Νομοθεσία.
 • Εκφράζεται η γνώμη να μπορούν να αξιοποιούν οι Δήμοι τα ανταποδοτικά τέλη και για άλλους σκοπούς.
 • Η συντριπτική πλειοψηφία, το 87%, θεωρεί σωστή την πρόταση του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε., να μην καταθέσουν οι Δήμοι τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος.
 • Σχεδόν 8 στους 10 διαφωνούν με την απλή αναλογική.
 • Κρίνεται ότι βασικό στοιχείο της αλλαγής του Καλλικράτη θα πρέπει να είναι κατά προτεραιότητα η ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων, η αναβάθμιση της καταστατικής θέσης των αιρετών και η ανάληψη του κοινωνικού κράτους από τους Δήμους.
 • Συνδέεται η ενίσχυση της καταστατικής θέσης των αιρετών με την καθιέρωση αποζημίωσης για κάθε αιρετό που συμμετέχει σε όργανα Δήμων.
 • Κρίνεται ότι μπορεί να ενισχυθεί η διαφάνεια στη λειτουργία των Δήμων με τη θέσπιση ενιαίας ανεξάρτητης αρχής εξωτερικών ελέγχων.
 • Υποστηρίζεται η δημιουργία αναπτυξιακού προγράμματος για την αυτοδιοίκηση
 • Εκφράζεται η βούληση να έχουν οι Δήμοι τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν το προσωπικό τους με βάση τις ανάγκες και τις οικονομικές δυνατότητες του κάθε Δήμου.
 • Προτείνονται συγκεκριμένες πολιτικές για την ενεργό συμμετοχή των Δήμων στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.
 • Ζητείται η απόδοση πρόσθετων αρμοδιοτήτων, αναδιοργάνωση κι αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της Δημοτικής Αστυνομίας.

Η διενέργεια ερωτηματολογίου «εργαλείο» της ΚΕΔΕ για το μέλλον

Tο ερωτηματολόγιο δεν αποτελεί ασφαλώς επιστημονική δημοσκόπηση.  Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, «η επιτυχία του εγχειρήματος, που έγινε για πρώτη φορά από την ΚΕΔΕ με αφορμή τη διεξαγωγή του Συνεδρίου της , μας οδηγεί στο να το αξιοποιήσουμε από δω και στο εξής ακόμη περισσότερο,ως μεθοδολογικό εργαλείο, για να καταγράφουμε τις απόψεις των αιρετών της Αυτοδιοίκησης».

Επισυνάπτεται η αναλυτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ερωτηματολογίου.

eklogika systimata

Παρουσίαση μελέτης ΙΤΑ για τα Ευρωπαϊκά εκλογικά συστήματα

Γ. Πατούλης: Η Πρόταση της ΚΕΔΕ βασίζεται στις βέλτιστες πρακτικές της Ευρώπης 

Το σταθερό εκλογικό σύστημα στην Αυτοδιοίκηση που εξασφαλίζει ισχυρή κυβερνησιμότητα αποτελεί εδώ και δεκαετίες, επιλογή του συνόλου των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως προκύπτει από τη σχετική μελέτη που εκπόνησε το ΙΤΑ για λογαριασμό της ΚΕΔΕ για τα Ευρωπαϊκά εκλογικά συστήματα και τους τρόπους διακυβέρνησης.

Παράλληλα σύμφωνα με τη μελέτη «ο δήμαρχος, σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. αναγνωρίζεται ως η έκφραση της δημοτικής αρχής που προΐσταται πολιτικά, διοικητικά και λειτουργικά των δημοτικών αρχών και αντίστοιχων υπηρεσιών».

Επιπλέον επισημαίνεται ότι «η αλλαγή στο εκλογικό σύστημα οδηγεί σε ουσιαστικές λειτουργικές αλλαγές που πρέπει να συγκροτηθούν σε βάθος χρόνου με σαφή βήματα καθορισμένα εκ των προτέρων και εκτεθειμένα στη δοκιμή με δικλείδες ασφαλείας».

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης ο  Γ. Πατούλης έκανε λόγο για ένα χρήσιμο εργαλείο για την Αυτοδιοίκηση και επισήμανε ότι η πρόταση της ΚΕΔΕ βασίζεται στις βέλτιστες πρακτικές της Ευρώπης με στόχο την κυβερνησιμότητα και την βελτίωση των παρεχόμενων δημοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες. 

Κατά την παρουσίαση της μελέτης από το Δ. Ζαφειριάδη, Σύμβουλο Στρατηγικής της Μίλητος Συμβουλευτικής, στο πλαίσιο του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ,  επισημάνθηκε ότι «η άμεση εκλογή του Δημάρχου διαμορφώνει περιβάλλον άμεσης, ισχυρής και αυτόνομης δημοκρατικής νομιμοποίησης του προσώπου». Αντίθετα στις περιπτώσεις έμεσης εκλογής ο δήμαρχος εξαρτάται από το αν έχει ή όχι την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου.

Αναλυτικότερα, στη μελέτη γίνεται σύγκριση μεταξύ ευρωπαϊκής και ελληνικής πραγματικότητας για το εκλογικό σύστημα και προκύπτουν μεταξύ άλλων τα παρακάτω συμπεράσματα:

 • Ο/η Δήμαρχος, σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. αναγνωρίζεται ως η έκφραση της δημοτικής αρχής που προΐσταται πολιτικά, διοικητικά και λειτουργικά των δημοτικών αρχών και αντίστοιχων υπηρεσιών. 

 • Ο ρόλος του/της Δημάρχου διαφοροποιείται από χώρα σε χώρα, ανάλογα με τη διαδικασία εκλογής του/της:

-Η άμεση εκλογή του/της Δημάρχου διαμορφώνει περιβάλλον άμεσης, ισχυρής και αυτόνομης δημοκρατικής νομιμοποίησης του προσώπου.

-Στην έμμεση εκλογή, ο/η Δήμαρχος εξαρτάται από το αν έχει ή όχι τηπιστοσύνη της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίο 


 • Τα εκλογικά συστήματα που ισχύουν στη Ε.Ε. είναι αναλογικό σύστημα εκπροσώπησης και το πλειοψηφικό σύστημα. Υπάρχουν χώρες που έχουν υιοθετήσει την εκδοχή του μικτού συστήματος, το οποίο συνδυάζει χαρακτηριστικά και των δύο κλασσικών εκλογικών συστημάτων. Το πιο σύνηθες αναλογικό εκλογικό σύστημα είναι το σύστημα D’Hondt.
 • Το σύνολο των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει επιλέξει για δεκαετίες να έχει σταθερό εκλογικό σύστημα και να αποφεύγει συγκυριακές μεταβολές.
 • Δεν υπάρχει κοινή αντιμετώπιση της εκλογικής διαδικασίας στους δήμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης
 • Διαφοροποίηση του εκλογικού συστήματος που ισχύει στους δήμους στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών χωρών, υιοθετώντας κριτήρια όπως είναι το πληθυσμιακό μέγεθος ή ο γεωγραφικός χαρακτήρας π.χ. νησιωτικό στοιχείο ή ορεινός χαρακτήρας
 • Τα κράτη-μέλη, για την αποφυγή του κατακερματισμού της εκπροσώπησης, έχουν θεσπίσει εκλογικό όριο για την κατανομή των εδρών στα αιρετά συλλογικά όργανα
 • Ισχύει «majority bonus» και κατακύρωση των 3/5 των εδρών του δημοτικού συμβουλίου σε όσες χώρες έχουν εκλογικό σύστημα διαφορετικό από την αναλογική εκπροσώπηση
 • Αξιοπρόσεκτη ρύθμιση είναι ο διαχωρισμός της εκλογής του/της υποψηφίου/ας δημάρχου από το συνδυασμό/λίστα υποψηφίων συμβούλων που ισχύει στο μικτό σύστημα της Ιταλίας.
 • Αλλαγή στο εκλογικό σύστημα οδηγεί σε ουσιαστικές λειτουργικές αλλαγές που πρέπει να συγκροτηθούν σε βάθος χρόνου με σαφείς βήματα καθορισμένα εκ των προτέρων και εκτεθειμένα στη δοκιμή με δικλείδες ασφαλείας

Σύστημα  Διακυβέρνησης και αρμοδιότητες ΟΤΑ  στις Χώρες της Ε.Ε.

Το δημοτικό συμβούλιο αποτελεί, στην πλειονότητα των περιπτώσεων το όργανο διαβούλευσης. Στη συνέχεια η Τοπική Εκτελεστική - Κυβερνητική Επιτροπή είναι το εκτελεστικό όργανο του δήμου και αποτελείται από τον/ην δήμαρχο,  αντιδημάρχους,  μέλη  που διορίζονται από το Δήμαρχο. Σε περιπτώσεις αναλογικού συστήματος υπάρχει αναλογική εκπροσώπηση δυνάμεων. Ο/η Δήμαρχος εκπροσωπεί το Δήμο και διαφοροποιείται η εκτελεστική του ισχύς από τον τρόπο εκλογής του, ανάλογα αν είναι έμμεση ή άμεση από το λαό.

Σημαντικός είναι και ρόλος στο σύστημα διακυβέρνησης των δομών Διαδημοτικής Συνεργασίας, (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, Ανώνυμες Εταιρείες). Επιπλέον συνδικάτα-κονσόρτσια Δήμων ή ενώσεις μεταξύ δήμων ως αυτόνομες δομές, έχουν  διακριτή υπόσταση και νομική εκπροσώπηση.

Οι δήμοι έχουν θεσμική κατοχύρωση και  μεγάλο πεδίο αρμοδιοτήτων. Τα Βασικά πεδία αρμοδιοτήτων αφορούν: Εκπαίδευση(υποδομές & μισθοδοσία) / Περιβάλλον με έμφαση στη Χωροταξία και Πολεοδομικό Σχεδιασμό / Πολιτική κατοικίας  /  Διοικητικές λειτουργίες  /  Διαχείριση Απορριμμάτων / Ασφάλεια – Πολιτική Προστασία.

Οι ευρωπαϊκοί δήμοι έχουν μια σειρά από αρμοδιότητες και αντικείμενα με διαπεριφερειακό χαρακτήρα και μεγάλο χρονικό ορίζοντα επενδύσεων όπως  διαχείριση απορριμμάτων, μεταφορές-συγκοινωνίες, υποδομές πολιτικής προστασίας κλπ. Αρμοδιότητες όπως οι παραπάνω ανατίθενται σε φορείς και νομικά πρόσωπα Διαδημοτικής Συνεργασίας. Οι ευρωπαϊκοί δήμοι διαθέτουν επίσης ισχυρές διοικητικές μονάδες με σταθερό υπηρεσιακό management από CEO και Γενικούς Διευθυντές.

erotimatologio 1

photo semi 2

Η ΚΕΔΕ και το ΙΤΑ σημαντικοί εταίροι του έργου της ΕΕ για τη θεσμική ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα στο Σεμινάριο που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη

Την ανάγκη αλλαγής του μοντέλου διακυβέρνησης του κράτους με ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ταυτόχρονη ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλης ανοίγοντας τις εργασίες του Σεμιναρίου περί Δημοκρατικής Διακυβέρνησης Μητροπολιτικών Περιοχών, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

photo thess 2

Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: «Αν δεν θέλουμε να καταλήξουμε μία χώρα γερόντων η οποία θα έχει χάσει οριστικά το τρένο της ανάπτυξης, τότε θα πρέπει άμεσα να δρομολογήσουμε μεταρρυθμίσεις, με αιχμή την οικονομική ανεξαρτησία και τη διοικητική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης»

Την έλλειψη οικονομικής ανεξαρτησίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού ως απόρροια του συγκεντρωτικού μοντέλου διακυβέρνησης του κράτους που ισχύει στη χώρα, προσδιόρισε ως βασικό ανασταλτικό παράγοντα για την επίτευξη του στόχου της ανάπτυξης ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, κλείνοντας τις εργασίες του Σεμιναρίου περί Δημοκρατικής Διακυβέρνησης Μητροπολιτικών Περιοχών, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

« Μονόδρομος για την έξοδο της χώρας από την κρίση μία γενναία μεταρρύθμιση με αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον πολίτη σε πρώτο ρόλο»

Παρουσίαση της Μελέτης του ΙΤΑ με θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Νησιωτικότητα» στα Κύθηρα

Κατεβάστε τη μελέτη

photo kithira 1

Την ανάγκη χάραξης μιας Εθνικής Νησιωτικής Στρατηγικής προκειμένου ο νησιωτικός χώρος να μπορέσει να αποτελέσει πολλαπλασιαστή ισχύος της ελληνικής οικονομίας, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.

Ωστόσο έθεσε ως βασική προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου, να περάσει η χώρα σε ένα νέο μοντέλο λειτουργίας του κράτους με αιχμή την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ταυτότητα

ΙΤΑ
Διοικητικό Συμβούλιο
Επιστημονικό Συμβούλιο
Αγκαιότητα
Πρόγραμμα Δράσης

Μελέτες ΙΤΑ

Προγράμματα

Νέα

 

Δημοσιότητα

 

 

Βιβλιοθήκη

Σύνδεσμοι

Επικοινωνία

Newsletter

   

Xάρτης διαδικτυακού τόπου  |  Όροι χρήσης  |  Προσβασιμότητα