f button  t button  in button

Νέα

apostolopoulos ilias proedros ita

Στην νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση λόγω της πανδημίας του Covid-19 αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΙΤΑ και Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού, κ. Ηλίας Αποστολόπουλος, λέγοντας ότι:

"Στη συγκεκριμένη κρίσιμη συγκυρία που βιώνουμε, το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης λειτουργεί ως "δεξαμενή" σκέψεων και ιδεών και συμβάλλει υποστηρικτικά σε συνεργασία με την Κ.Ε.Δ.Ε, ώστε σε αυτή την μάχη να προστατεύσουμε τους πολίτες της χώρας μας και ειδικά εκείνους που εντάσσονται στο φάσμα των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
Μέσα από την σύνθεση του Επιστημονικού και Διοικητικού Συμβουλίου, την αξιοποίηση της γνώσης των Επιστημόνων, καθώς και της εμπειρίας των Αιρετών, δουλεύουμε πάνω σε σημαντικά ζητήματα που άπτονται στη λειτουργία του Κράτους και στην καθημερινότητα όλων μας. Είμαστε μαζί και αποφασισμένοι για το καλύτερο της κοινωνίας μας".

koph pitas ita 2021

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα του ΙΤΑ, έκοψε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Ηλίας Αποστολόπουλος, παρουσία του Προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου Μιχάλη Αγγελόπουλου και του Γεν. Δντή Δημήτρη Σούφρα.

Λόγω της πανδημίας, τη διαδικασία παρακολούθησαν τα μέλη του ΔΣ του Επιστημονικού Συμβουλίου και στελέχη του Ινστιτούτου, μέσω διαδικτύου. 

Ο Πρόεδρος του ΙΤΑ, Η. Αποστολόπουλος ευχήθηκε σε όλους υγεία και το 2021 να είναι γεμάτο αισιοδοξία και δημιουργία.

 

 

 

 eloge

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Ο Β' Κύκλος του "Σήματος Αριστείας για την Καλή Διακυβέρνηση (ELOGE)" είναι σε πλήρη εξέλιξη και η αποστολή των ερωτηματολογίων των Δημάρχων, αλλά και των εργαζομένων και πολιτών συνεχίζεται μέχρι τις 30/12/2020.


Νέα Παράταση μέχρι τις 15/01/2021

Η Ευρωπαϊκή αυτή δράση έχει ιδιαίτερη σημασία σε εθνικό, αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού είναι μια διαδικασία αυτό-αξιολόγησης για τους ελληνικούς Δήμους και απόδειξης της μεγάλης προσπάθειας που κάνουμε σε όλα τα επίπεδα, ιδιαίτερα στις πολύ δύσκολες συνθήκες που όλοι βιώνουμε λόγω της πανδημίας COVID-19.

Για το σκοπό αυτό έχουμε δημιουργήσει ηλεκτρονική πλατφόρμα της Πρωτοβουλίας, ενώ ο Δήμος μπορεί να υποβάλει την υποψηφιότητά του συμπληρώνοντας τα σχετικά ερωτηματολόγια στους ακόλουθους συνδέσμους:

  

Για τον Δήμαρχο:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdCkydvQxKvYWS4-maDwXkhzz8-Lji6M38TZs8Wvz-camqXvw/viewform?usp=sf_link

Το ερωτηματολόγιο θα πρέπει να συμπληρωθεί από τον Δήμαρχο με τη συνδρομή ανώτατων υπαλλήλων ή συνεργατών (συνημμένες οδηγίες)

Για τους Υπαλλήλους/ συνεργάτες του Δήμου:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSds93XO_7sQl25JVhG2ionybjJtWMKUVmZkFjFMHshbkrceDQ/viewform?usp=sf_link

Η έρευνα είναι ανώνυμη και τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν μόνο για την εξαγωγή στατιστικών συμπερασμάτων.

Για τους Πολίτες:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfc6JuVB8isRsi8HxyT6JJgExqlQ7S_Sb59pIpcK6_HlwZpXQ/viewform?usp=sf_link.

Η έρευνα είναι ανώνυμη και τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν μόνο για την εξαγωγή στατιστικών συμπερασμάτων.

Ευελπιστώ στην συμμετοχή του Δήμου σου στην εν λόγω πρωτοβουλία και παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία,

 Με εκτίμηση,

Ηλίας Αποστολόπουλος 

Δήμαρχος Παπάγου - Χολαργού

Πρόεδρος Δ.Σ. ΙΤΑ


Ευρωπαϊκό Σήμα Αριστείας στη Χρηστή Διακυβέρνηση ELoGE

BKΥΚΛΟΣ - Οδηγίες Συμπλήρωσης για Δήμους της Ελλάδας


 

 

ITA leaflet ELoGE 1

 

Υπάρχει μια διεθνής πιστοποίηση που αποτελεί είτε «καμπανάκι» κινδύνου είτε μια πρακτική επιβεβαίωση πως οι δήμαρχοι κάνουν καλά την δουλειά τους. Αφορά τους δήμους που δεν φοβούνται την αξιολόγηση των ίδιων των δημοτών τους.

 

Το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης με πρόεδρο τον δήμαρχο Χολαργού-Παπάγου Ηλία Αποστολόπουλο είναι ο φορέας που θα υλοποιήσει το πανευρωπαϊκό πρόγραμμα με τίτλο «Ευρωπαϊκό Σήμα Αριστείας για την καλή διακυβέρνηση» σε συνεργασία με το συμβούλιο της Ευρώπης και την υποστήριξη της ΚΕΔΕ. Πρόκειται για μια διαδικασία ουσιαστικά αυτοαξιολόγησης σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα αφού συμμετέχουν οι πολίτες αλλά και οι υπάλληλοι του εκάστοτε δήμου.

crystal

Μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποτελεί το «Ευρωπαϊκό Σήμα Αριστείας για την Καλή Διακυβέρνηση» που θέτει τους Ελληνικούς Δήμους σε μια διαδικασία αυτό-αξιολόγησης σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα, αλλά και προβάλει τους Δήμους της χώρας σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε μια δύσκολη συγκυρία, λόγω της πανδημίας. Οι ιδιαίτερες συνθήκες του τελευταίου έτους και η άμεση ανταπόκριση των Δήμων στην πανδημία COVID-19 με πολλαπλές δράσεις για την ανακούφιση των πολιτών, καταδεικνύουν πόσο σημαντική είναι η συμβολή της αυτοδιοίκησης σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης.

IMG 5581

Συνάντηση πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του ΙΤΑ και Δήμαρχος Παπάγου - Χολαργού κ. Ηλίας Αποστολόπουλος με την κα Alina Tatarenko, Επικεφαλής του Κέντρου Εμπειρογνωμοσίας για την Χρηστή Διακυβέρνηση στο Συμβούλιο της Ευρώπης και τον κ. Cezare Colombo, Υπεύθυνο Έργου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις Μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Τρίτη 21/07/2020.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της άριστης συνεργασίας μεταξύ του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ), της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:

ita 09 07 2020 2

Το μεσημέρι της Πέμπτης, 9 Ιουλίου 2020, συνεδρίασε στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΚΕΔΕ το Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ).
Ήταν η πρώτη διά ζώσης συνεδρίαση μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων λόγω Covid, και έγινε στα γραφεία της ΚΕΔΕ για την τήρηση των κανόνων υγιεινής και κοινωνικής απόστασης.

Στη συνεδρίαση επισημάνθηκε ο σημαντικός ρόλος του ΙΤΑ που σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ στηρίζει όλους τους Δήμους της χώρας στη νέα εποχή καλύπτοντας όλες τις επιστημονικές ανάγκες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

apostolopoulos colombo 2
 
Συνάντηση με τον κ. Cezare Colombo, Υπεύθυνο Έργου του Συμβουλίου της Ευρώπης, από το Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης για τις Μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του ΙΤΑ και Δημάρχος Παπάγου - Χολαργού κ. Ηλίας Αποστολόπουλος, την Παρασκευή 06/03/2020.
 
Ο κ. Colombo συνεχάρη τον κ. Αποστολόπουλο για τα νέα του καθήκοντα και εξέφρασε την επιθυμία του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ), της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

epistimoniko 1024x684

Συγκροτήθηκε, την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020, το νέο Επιστημονικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ι.Τ.Α.) που λειτουργεί ως το “think tank” της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.).

Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ι.Τ.Α. ορίστηκε ο Μιχάλης Αγγελόπουλος π. Δήμαρχος Σάμου, Α’ Αντιπρόεδρος ο Ευθύμιος Λέκκας Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Β’ Αντιπρόεδρος ο Γιάννης Ψυχάρης  Καθηγητής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου. Το Επιστημονικό Συμβούλιο του Ι.Τ.Α. απαρτίστηκε από 25 μέλη, εξέχοντες καθηγητές της Ανώτατης Εκπαίδευσης, διακεκριμένους επαγγελματίες και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

apostolopoulos mitsotakis 2

Την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό πραγματοποίησε τη Δευτέρα 10/02/2020 η Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΕΔΕ, με τους επικεφαλής των παρατάξεων, στο οποίο συμμετείχε ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού κ. Ηλίας Αποστολόπουλος.

Στην ατζέντα της συνάντησης με τον πρωθυπουργό ήταν η αναπτυξιακή προοπτική της Αυτοδιοίκησης, οι αρμοδιότητες, ο διακριτός ρόλος της στη διαχείριση τμήματος του νέου ΕΣΠΑ, το νέο πρόγραμμα του ΥΠΕΣ που αντικαθιστά τον «ΦΙΛΟΔΗΜΟ» και το προσφυγικό/μεταναστευτικό.

Συγκεκριμένα, τα θέματα που έθεσε η ΚΕΔΕ προς τον Πρωθυπουργό, ήταν:

photo ellinogermaniki 3 838x768

Γ. Πατούλης: « Γίνεται μία νέα δημιουργική επανεκκίνηση στις σχέσεις των δύο χωρών με στόχο την τοπική και εθνική ανάπτυξη»

Την πεποίθηση πως με «όχημα» την Ελληνογερμανική συνέλευση γίνεται μία ουσιαστική και δημιουργική επανεκκίνηση στις σχέσεις της Ελλάδας με τη Γερμανία, διατύπωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, χαιρετίζοντας τις εργασίες της 9ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, η οποία πραγματοποιείται στην πόλη Έρντιγκ της Βαυαρίας.

1 1024x768

Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκλέχθηκε ομόφωνα ο Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού κ. Ηλίας Αποστολόπουλος και Αντιπρόεδρος ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου, κατά την 1η συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου στα γραφεία του ΙΤΑ.

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας ο νέος πρόεδρος κ. Η. Αποστολόπουλος, δήλωσε:

 MG 7357

Γ. Πατούλης: «Με το υπ. Δικαιοσύνης θα οικοδομήσουμε μία συνεργασία με κοινωνικό πρόσημο, προς όφελος των πολιτών»

Συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, στο γραφείο του Υπουργού.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης ο διευθυντής του γραφείου του Υπουργού Ντ. Κόκκινος και ο νομικός σύμβουλος της ΚΕΔΕ Π. Ζυγούρης.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το ζήτημα της βελτίωσης του πλαισίου εφαρμογής του μέτρου απασχόλησης όσων έχουν καταδικαστεί για πλημμελήματα, κατά κύριο λόγο, μέσω κοινωφελούς εργασίας σε υποδομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού.

Ταυτότητα

ΙΤΑ
Διοικητικό Συμβούλιο
Επιστημονικό Συμβούλιο
Αγκαιότητα
Πρόγραμμα Δράσης

Μελέτες ΙΤΑ

Προγράμματα

Νέα

 

Δημοσιότητα

 

 

Βιβλιοθήκη

Σύνδεσμοι

Επικοινωνία

Newsletter

   

Xάρτης διαδικτυακού τόπου  |  Όροι χρήσης  |  Προσβασιμότητα