f  t  in  l  y

Νέα

festival papagou 1

Τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, κ. Στέλιο Πέτσα ποδέχτηκε χθες στο Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού, κ. Ηλίας Αποστολόπουλος στην παράσταση "Ιφιγένεια η εν Ταύροις", σε μία βραδιά πολιτιστικού περιεχομένου στο πλαίσιο του 27ου Φεστιβάλ Παπάγου-Χολαργού.

festival papagou 2

ilias apostolopoulos

Στην 7η Τακτική Τηλεδιάσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ι.Τ.Α., ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού, κ. Ηλίας Αποστολόπουλος αναφέρθηκε στην εκτύπωση της σημαντικής Μελέτης του κ. Γιάννη Μακρή, Διδάκτωρ του Δημοσίου Δικαίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ι.Τ.Α., με τίτλο: «Οι Αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως δομή τοπικής δράσης στις Ευρωπαΐκές Χώρες».

Η συγκεκριμένη Μελέτη πραγματεύεται τις βασικές αρχές Διακυβέρνησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ευρώπη με τάση προς την “περιφεροποίηση” των μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποσκοπώντας στην καλύτερη αξιοποίηση και διαχείριση των δημοσίων υπηρεσιών, με στόχο την λειτουργική τους βελτίωση.

kede ita mosialos

 

Καλεσμένος στην Ψηφιακή Ενημερωτική Εκδήλωση για την συνδρομή των Δήμων στον Εθνικό Εμβολιασμό που διοργάνωσε η Κ.Ε.Δ.Ε., καλεσμένος ήταν ο Καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας στο L.S.E. του Λονδίνου, κ. Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος τόνισε τους τρεις βασικούς ρόλους του εμβολιασμού.


Συγκεκριμένα, ο κ. Μόσιαλος επισήμανε ότι το εμβόλιο συμβάλλει:


- Στο να σταματήσει τελείως την λοίμωξη, κάτι που επιτυγχάνεται σε μεγάλο ποσοστό σε συνδυασμό πάντα με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων πρόληψης.

- Να αποτρέψει την δημιουργία της σοβαρής λοίμωξης της Covid-19.

- Να σπάσει την διασπορά του ιού από κάποιον που έχει νοσήσει αλλά εμβολιάζεται και πετυχαίνει τον στόχο αυτόν κατά ένα ποσοστό 70% έως 90%.

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΙΤΑ και Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού, κ. Ηλίας Αποστολόπουλος, καθώς, επίσης και οι Δήμαρχοι όλης της Ελλάδας έκαναν παρεμβάσεις και έθεσαν ερωτήματα προς τον κ. Μόσιαλο με κοινό στόχο η Τοπική Αυτοδιοίκηση να συμμετέχει ενεργά στην εθνική προσπάθεια για την ενίσχυση του εμβολιασμού κατά της πανδημίας Covid-19.

 

tilediaskepsi epistimoniko symvoylio ita

Στην τηλεδιάσκεψη του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ι.Τ.Α. που πραγματοποιήθηκε σήμερα, ο Πρόεδρος του Ι.Τ.Α. και Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού, κ. Ηλίας Αποστολόπουλος, καθώς και ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ι.Τ.Α., κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος καλωσόρισαν τα δύο Νέα Μέλη, την κα Ελισάβετ Πρέζα, Περιφερειολόγο-Οικονομολόγο, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον κ. Νικόλαο Γεωργικόπουλο, Καθηγητή Χρηματοοικονομικών στο Ερευνητικό Κέντρο STORM του Πανεπιστημίου London Metropolitan University του Λονδίνου.


Κύρια θέματα στην ατζέντα ήταν:
- Ενημέρωση για την πορεία των εν εξελίξει Μελετών του ΙΤΑ.
- Λήψη απόφασης για την πρόταση Μελέτης με θέμα: Κατανομή αρμοδιοτήτων (Κράτος, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Περιφέρειες, Δήμοι), καθώς, επίσης και για την Μελέτη με θέμα: Δίκτυα Δήμων. Οι Ευρωπαϊκές Πρακτικές, οι Ελληνικές Συνέργειες, Στρατηγικός Σχεδιασμός, Συμμετοχή των Δήμων σε Αναγνωρισμένα Networks.
- Τέλος, η συλλογή άρθρων για την ψηφιακή έκδοση του δεύτερου τεύχους του περιοδικού «Ψηφιακές Αυτοδιοικητικές Διαδρομές (Local Government’s Digital Itineraries).

 

211672453 1443198842705312 4971618089775918044 n

Tον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Νίκος Χαρδαλιάς υποδέχτηκε στον Υμηττό, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης I.T.A. και Δήμαρχος Παπάγου Χολαργού, κ. Ηλίας Αποστολόπουλος μαζί με τους κ. Γιάννη Κωνσταντάτο, Δήμαρχο Ελληνικού Αργυρούπολης και Πρόεδρο του ΣΠΑΥ Υμηττός, τον κ. Ισίδωρο Μάδη, Δήμαρχο Παιανίας και τον κ. Χρήστο Πετράκη, Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Παπάγου-Χολαργού.
Ο Υφυπουργός, κ. Χαρδαλιάς, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλειο Παπαγεωργίου, καθώς και Στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας πραγματοποίησε αυτοψία στα έργα για την αντιπυρική θωράκιση της Αττικής και επόπτευσε τις εργασίες συντήρησης δασικών δρόμων και τοποθέτησης υδατοδεξαμενών που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Σε δηλώσεις του, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι: «Πρόκειται για μια από τις πολλές παρεμβάσεις που κάνουμε στην Αττική και σε όλη τη χώρα σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και στη συγκεκριμένη περίπτωση, σε συνεργασία και με τον ΣΠΑΥ. Νομίζω ότι μιλάμε για τα αυτονόητα, για πράγματα που θα έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και αρκετά χρόνια. Δυστυχώς, οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις είχαν καθυστερήσει όλα αυτά τα έργα προστασίας. Ο Υμηττός παραμένει ίσως ο μοναδικός πνεύμονας πράσινου αυτή τη στιγμή στην Αττική και πρέπει να τον διαφυλάξουμε και να τον σεβαστούμε. Και πρέπει να επισημάνω ότι η δουλειά που γίνεται από τον ΣΠΑΥ και από τους Δημάρχους, είναι εξαιρετική".

212534932 1443198786038651 4800939133377239156 n

211672544 1443198932705303 2345652996908477362 n

204510991 1432842357074294 2860653683761784584 n

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Τελετή Απονομής των Σημάτων Αριστείας, Βραβεία ELOGE, μία πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ι.Τ.Α. και του Συμβουλίου της Ευρώπης, με την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Κ.Ε.Δ.Ε.

Είναι η πρώτη δια ζώσης εκδήλωση που πραγματοποιείται μετά από έναν χρόνο από την έναρξη της πανδημίας Covid-19 και έγινε σύμφωνα με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν με 25 Δήμοι και τα αποτελέσματα εκδόθηκαν μετά από κατάταξη, η οποία έγινε από εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου της Ευρώπης βάσει των διεθνών πρακτικών.
Λόγω της μακράς διάρκειας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, κ. Στέλιος Πέτσας δεν κατάφερε να προσέλθει στην εκδήλωση, έστειλε όμως το δικό του μήνυμα.
Ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι "το Ευρωπαϊκό Σήμα Αριστείας για την Καλή Διακυβέρνηση αποτελεί μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, η οποία συμβάλλει με ουσιαστικό τρόπο στην προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

eloge

Το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ι.Τ.Α. σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης και την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Κ.Ε.Δ.Ε διοργανώνει την Τελετή Απονομής των Σημάτων Αριστείας για το «Ευρωπαϊκό Σήμα Αριστείας για την Καλή Διακυβέρνηση».

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23/06/2021 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.Ε. στις 13.00 μ.μ. Η σειρά κατάταξης, καθώς και τα αναλυτικά αποτελέσματα των 25 Δήμων που θα βραβευτούν, θα ανακοινωθούν κατά την διάρκεια της τελετής.

Το «Ευρωπαϊκό Σήμα Αριστείας στην Καλή Διακυβέρνηση» ξεκίνησε στην Ευρώπη το 2007. Αποτελεί ένα πρακτικό εργαλείο που αποτελείται από 12 αρχές, με στόχο την εναρμόνιση και την βελτίωση της Τοπικής Διακυβέρνησης στις 47 χώρες, Mέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, ανάμεσα τους και η Ελλάδα. Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Σήμα Αριστείας στην Καλή Διακυβέρνηση ELOGE αποδίδεται στους Δήμους που επιτυγχάνουν ένα υψηλό επίπεδο ποιότητας στις υπηρεσίες τους προς του πολίτες, ύστερα από μια διαδικασία αξιολόγησης σε επίπεδο Δημάρχου, εργαζομένων στο Δήμο, αλλά και των πολιτών.

Στην τελετή έχουν προσκληθεί για να απευθύνουν χαιρετισμό ο  Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, κ. Στέλιος Πέτσας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, κος Δημήτρης Παπαστέργιου, Δήμαρχοι, καθώς και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Την τελευταία παράγραφο αλλάζουμε: Λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων COVID-19, μπορείτε να παρακολουθήσετε διαδικτυακά την τελετή από τα κανάλια  https://www.youtube.com/channel/UCg3ApPTIL2Cg4zDRTSqXckQ στο #You_Tube και τις ιστοσελίδες https://www.ita.org.gr/ και https://kedke.gr/, αντίστοιχα.

 

 

eloge1

 

ds ita 1762021

Στην 6η Τακτική Τηλεδιάσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ι.Τ.Α., ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού, κ. Ηλίας Αποστολόπουλος αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, κ. Στέλιο Πέτσα και τόνισε ότι ένα από τα σημαντικά ζητήματα που υπήρχε στην ατζέντα ήταν η πρόταση να συσταθεί μία ομάδα εργασίας από το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με στόχο την επιμόρφωση των Αιρετών, «μία κίνηση καινοτόμα», όπως τόνισε ο κ. Αποστολόπουλος, η οποία θα συμπεριλαμβάνεται στο Νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. «Αναμένεται», όπως επισήμανε «να συνεδριάσει το Επιστημονικό Συμβούλιο του Ι.Τ.Α., ώστε να καταθέσει και επίσημα ώριμες ιδέες».

Επιπλέον, ο Πρόεδρος του Ι.Τ.Α. ανακοίνωσε ότι ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, κ. Πέτσας θα είναι παρών στην Τελετή Απονομής των Βραβείων για το «Ευρωπαϊκό Σήμα Αριστείας για την Καλή Διακυβέρνηση» (ELOGE) που διοργανώνει το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης και την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Κ.Ε.Δ.Ε., η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021 και στην οποία θα βραβευθούν 25 Δήμοι της Ελλάδας, οι οποίοι έχουν διακριθεί για τη Χρηστή Διακυβέρνηση μετά από αυτοαξιολόγηση των Δημάρχων, όπως, επίσης, αξιολόγηση από τους πολίτες και τους εργαζόμενους προς τους Δήμους, αντίστοιχα.

 

IMG 20210616 162027 010
 
Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, κ. Στέλιο Πέτσα είχε ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ι.Τ.Α.) και Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού, κ. Ηλίας Αποστόπουλος.
Κύρια σημεία της συζήτησης των δύο πλευρών ήταν τα θεσμικά ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς, επίσης και η συμβολή του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως ένα σημαντικό εργαλείο για την ενδυνάμωση του ρόλου των Τοπικών Αρχών, το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, το Ταμείο Ανάκαμψης και επιπρόσθετα σημαντικά θέματα που αφορούν στις αρμοδιότητες των Δήμων της χώρας μας.
 

 
IMG 20210616 162027 026

ilias apostolopoulos ita tilediaskepsi

Στην τηλεδιάσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), καλεσμένη ήταν η κα Έλενα Ράπτη, συντονίστρια της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Δικτύου Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων, η οποία αναφέρθηκε σε όλα τα βήματα και τις ενέργειες που έκανε επί τρία συναπτά έτη για να φέρει εις πέραν τον ευγενή αυτό σκοπό αλλά και τους στόχους που έχει θέσει για το μέλλον.

Συγκεκριμένα, η κα Ράπτη τόνισε ότι: «Ξεκίνησα άμεσα μια σειρά ενεργειών σε εθνικό επίπεδο, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας. Μέσα σε μικρό χρόνο έχτισα πολύτιμες συνεργασίες και συμμαχίες, ώστε να γίνουμε περισσότεροι και να μεταδώσουμε τα μηνύματα της καμπάνιας με μεγαλύτερη ισχύ. Και όλοι μαζί δημιουργήσαμε τη δυναμική που χρειαζόταν ο στόχος αυτός για να υλοποιηθεί».

symmetoxi kai rolos dimon neo espa ITA meleti

Στη μελέτη που έχει εκπονήσει ο Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ι.Τ.Α), κ. Ιωάννης Ψυχάρης και Καθηγητής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου, με τίτλο «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Πολιτική Συνοχή. Η συμμετοχή και ο ρόλος των Δήμων στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027», επισημαίνονται οι στρατηγικοί στόχοι της προγραμματικής περιόδου 2021-2027 των Δήμων, οι οποίοι είναι οι ακόλουθοι:

Οι Δήμοι της χώρας μας:

-να καταστούν εταίροι του αναπτυξιακού σχεδιασμού.

-να αναβαθμίσουν τη διοικητική τους ικανότητα στην ωρίμανση και διαχείριση έργων.

-να αξιοποιήσουν μεγαλύτερο μέρος των διατιθέμενων πόρων.

-να συμμετέχουν σε όλα τα αναπτυξιακά προγράμματα εκτός ΕΣΠΑ, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης.

Κατεβάστε τη μελέτη

 

 

papastergiou imerida copy

Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Πρέπει να τρέξουν οι διαδικασίες για το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ – Οι Δήμοι χρειάζονται τεχνική στήριξη, καθώς και να γίνει διακριτός ο ρόλος τους στο σχεδιασμό και αξιοποίηση των αναπτυξιακών προγραμμάτων.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου συμμετείχε στην  διαδικτυακή ημερίδα που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η ΚΕΔΕ με θέμα: Οι Δήμοι ως φορείς συνοχής και ανθεκτικότητας στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο νέο ΕΣΠΑ.

Την Ημερίδα χαιρέτησαν τους ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Περιφερειάρχης Αττικής και Αντιπρόεδρος Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, κ. Γιώργος Πατούλης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε.  κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, Δήμαρχοι, μέλη της Κ.Ε.Δ.Ε. και του Ι.Τ.Α. κ.α., ενώ τοποθετήσεις έκαναν ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δημήτρης Σκάλκος, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Γενικός Γραμματέας Δήμου Αθηναίων, κ. Αλέξανδρος Τσιατσιάμης.

 
 
IMG 7e41e04b674a1e8af43c60c44c0f2f63 V
 
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Διαδικτυακή Ημερίδα του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ι.Τ.Α. και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Κ.Ε.Δ.Ε με θέμα: «Οι Δήμοι ως φορείς συνοχής και ανθεκτικότητας στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο Νέο ΕΣΠΑ».
Οικοδεσπότης, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού, κ. Ηλίας Αποστολόπουλος, ο οποίος υποδέχτηκε και ευχαρίστησε τους σημαντικούς ομιλητές και καλεσμένους για την παρουσία και τις τοποθετήσεις τους. 
Επιπλέον, ο κ. Αποστολόπουλος, αναφέρθηκε "στη σημασία και την αναγκαιότητα της θεσμικής αναβάθμισης του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ επισήμανε ότι το Ι.Τ.Α. έχει την εμπειρία και την ικανότητα να συμμετέχει ενεργά και αποφασιστικά στη λήψη αποφάσεων που έχουν να κάνουν με την συνολική ανάπτυξη της χώρας", και τόνισε ότι "οι Δήμοι της Ελλάδας μπορούν να καταστούν εταίροι του αναπτυξιακού σχεδιασμού".
Πλήθος ήταν οι συμμετοχές των Δημάρχων και Αυτοδιοικητικών από τους Δήμους όλης της Ελλάδας.
 
 
 
 
IMG 20210525 113529 071
IMG 20210525 113529 093
IMG 20210525 113529 103
IMG 20210525 113529 108
IMG 20210525 113529 165
 
IMG 20210525 113529 175
 
IMG 20210527 145917 686
IMG 20210527 145917 783
IMG 20210527 145917 726
IMG 20210527 145917 661
IMG 20210527 145917 555
 
IMG 20210527 145917 575
 
Ταυτότητα

ΙΤΑ
Διοικητικό Συμβούλιο
Επιστημονικό Συμβούλιο
Αγκαιότητα
Πρόγραμμα Δράσης

Μελέτες ΙΤΑ

Προγράμματα

Νέα

 

Δημοσιότητα

 

 

Βιβλιοθήκη

Σύνδεσμοι

Επικοινωνία

Newsletter

   

Xάρτης διαδικτυακού τόπου  |  Όροι χρήσης  |  Προσβασιμότητα