f  t  in  l  y

Νέα

242610302 1494301144261748 6112466237258677573 n

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 85η ΔΕΘ, η πρώτη μεγάλη Έκθεση στην Ευρώπη για το 2021, αφιερωμένη στην Επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.
Το παρών με δυναμισμό και εξωστρέφεια, καινοτόμες και ουσιαστικές προτάσεις έδωσε στο Περίπτερο 15, Stage 31 της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, η Τοπική Αυτοδιοίκηση με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας Κ.Ε.Δ.Ε, το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ι.Τ.Α. και την Πληροφόρηση-Επιμόρφωση-Τοπική Ανάπτυξη Π.Ε.Τ.Α. να έχουν θεματικό άξονά τους την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών με τους πολίτες μπροστά.
Οικοδεσπότες, οι Πρόεδροι των Κ.Ε.Δ.Ε. και Ι.Τ.Α., κ.κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, Δήμαρχος Τρικκαίων και Ηλίας Αποστολόπουλος, Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού, αντίστοιχα.

7

Τις πύλες της άνοιξε η 85η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021, η οποία θα διαρκέσει έως την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021 και πραγματοποιείται στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων λόγω της πανδημίας Covid-19.

Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στην Ελλάδα με θεματικό άξονα το τρίπτυχο Παρελθόν Παρόν Μέλλον στο πλαίσιο και της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και θα επιδιώξει να συνεισφέρει στον επαναπροσδιορισμό των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας, να τονώσει την ιστορική της μνήμη και να φέρει κοντά τον πολίτη με τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες και τεχνολογίες, τις καινοτομίες και την ελληνική παραγωγή.

241732691 1488136124878250 8726138371097951067 n

Στο Περίπτερο 15, Stage 31 της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε η 8η Τακτική Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης με επικεφαλής τον Πρόεδρο του ΙΤΑ και Δήμαρχο Παπάγου-Χολαργού, κ. Ηλία Αποστολόπουλο. Παρών και ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Κ.Ε.Δ.Ε και Δήμαρχος Τρικκαίων,  κ. Δημήτρης Παπαστεργίου.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Ι.Τ.Α., ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παρέθεσε ομιλία στις 19:00 η ώρα στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, προσερχόμενος στα Περίπτερα της Έκθεσης, χαιρέτισε τα Στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δηλώνοντας ότι η Κυβέρνηση "στηρίζει τις πρωτοβουλίες και δράσεις τους".

241654899 1487735264918336 607775182164077985 n

Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου, η πρώτη δια ζώσης συνεδρίαση για το 2021 του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Κ.Ε.Δ.Ε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε, κ. Δημήτρη Παπαστεργίου.

Παρών ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού, κ. Ηλίας Αποστολόπουλος, καθώς και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας ως επίτιμος καλεσμένος.

destodasos kede

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας με απόφαση μετά το έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο που έγινε χθες, ανοίγει ειδικό λογαριασμό, Αριθμός Λογαριασμού: GR6901100800000008001174807 (ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΚΕΔΕ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ), με 500.000 ευρώ και συγκεντρώνει χρήματα για τις αναδασώσεις μέσω του πράσινου προγράμματος Δες το Δάσος.

Επιπλέον, με την Συμμαχία ευθύνης και αλληλεγγύης”, η Κ.Ε.Δ.Ε έχει θέσει σε λειτουργία ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής των πυρόπληκτων Δήμων, προκειμένου όσοι Δήμοι και ιδιώτες επιθυμούν να συνδράμουν έμπρακτα στην κάλυψη των αναγκών τους.

234883625 1466141103744419 7643765580436896035 n


Ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε και Δήμαρχος Τρικκαίων, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε ότι «ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οφείλει να είναι καταλυτικός και να αποτελέσει κομμάτι της λύσης του προβλήματος σε αυτές τις δύσκολες ώρες που δοκιμάζονται Δήμοι και πολίτες».


«Να βγούμε πιο δυνατοί από την επώδυνη αυτή κατάσταση και να εκμεταλλευτούμε προς όφελός μας τα συμπεράσματα που προκύπτουν», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού, κ. Ηλίας Αποστολόπουλος και πρόσθεσε ότι «οι Δήμοι θα σταθούν αρωγοί σε όσους πλήττονται την δεδομένη στιγμή», ενώ παράλληλα τόνισε «την ανάγκη να εκπαιδευτούν Αιρετοί, προσωπικό Δήμων, καθώς και απλοί πολίτες γιατί μια καλύτερη διαχείριση ανάλογων καταστάσεων προϋποθέτει σωστή οργάνωση και πάνω από όλα πρόληψη».


Ουσιαστική ήταν η παρέμβαση του κ. Ευθύμιου Λέκκα, Καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος επισήμανε το πόσο σημαντικό είναι να δοθεί ένας οδηγός για την Κλιματική Αλλαγή με αντίστοιχες προτάσεις, εύχρηστος και κατανοητός, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με κύριο στόχο την ενημέρωση και εκπαίδευση των στελεχών των ΟΤΑ, ώστε να αντιδρούν άμεσα και αποτελεσματικά σε έκτακτες περιπτώσεις φυσικών φαινομένων, μία Μελέτη που θα εκπονηθεί το προσεχές διάστημα από το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τίτλο «Σύνταξη και Δημιουργία Ενημερωτικού Οδηγού για τα Στελέχη Τοπικής Αυτοδιοίκησης για θέματα Πολιτικής Προστασίας».


Τον λόγο πήραν πολλοί Δήμαρχοι και Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, οι οποίοι έθεσαν τις δικές τους προτάσεις. Επιπλέον, οι Δήμαρχοι Αχαρνών και Διονύσου, κ.κ. Σπύρος Βρεττός και Γιάννης Καλαφατέλης, κατέθεσαν τα προβλήματα που έχουν προκύψει στους πληγέντες Δήμους τους από τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές και ποια θα είναι η «επόμενη ημέρα» για την ανακούφιση των πολιτών.
Σημαντική μέχρι στιγμής είναι η προσφορά Δήμων της Ελλάδας, καθώς και ιδιωτών χορηγών, οι οποίοι έχουν συνδράμει στην κάλυψη των αναγκών που έχουν δημιουργηθεί από τις καταστροφές στις πληγείσες περιοχές.


Η πλατφόρμα της Συμμαχίας Ευθύνης και Αλληλεγγύης είναι ενεργή στο παρακάτω link:
➡️ https://forms.gle/bsFRFgZWN5nDVrLv6

 

231495516 1466141173744412 5442305985170460071 n

233673307 1463839143974615 2813647440560758041 n

 

- Με επιστολή του προς όλους τους Δημάρχους της χώρας, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου ζητά να στηριχθούν έμπρακτα όλοι οι Δήμοι και οι πολίτες που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών.


Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, αυτήν την δύσκολη στιγμή κανένας Δήμος και κανένας πολίτης δεν πρέπει να αισθάνεται μόνος σε αυτήν την δοκιμασία.
Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας από την πρώτη στιγμή έχει έρθει σε επαφή με τους Δήμους που πλήττονται από τις πυρκαγιές, ώστε να καταγράψει τις ανάγκες τους και να μπορέσει να τους βοηθήσει.


Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε και τέθηκε σε λειτουργία μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα μπορούν όσοι Δήμοι αλλά και ιδιώτες χορηγοί ή απλοί πολίτες επιθυμούν να συνδράμουν στην κάλυψη των αναγκών που έχουν δημιουργηθεί από τις καταστροφές με όποιον τρόπο ο καθένας επιλέξει.

festival papagou 1

Τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, κ. Στέλιο Πέτσα ποδέχτηκε χθες στο Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού, κ. Ηλίας Αποστολόπουλος στην παράσταση "Ιφιγένεια η εν Ταύροις", σε μία βραδιά πολιτιστικού περιεχομένου στο πλαίσιο του 27ου Φεστιβάλ Παπάγου-Χολαργού.

festival papagou 2

ilias apostolopoulos

Στην 7η Τακτική Τηλεδιάσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ι.Τ.Α., ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού, κ. Ηλίας Αποστολόπουλος αναφέρθηκε στην εκτύπωση της σημαντικής Μελέτης του κ. Γιάννη Μακρή, Διδάκτωρ του Δημοσίου Δικαίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ι.Τ.Α., με τίτλο: «Οι Αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως δομή τοπικής δράσης στις Ευρωπαΐκές Χώρες».

Η συγκεκριμένη Μελέτη πραγματεύεται τις βασικές αρχές Διακυβέρνησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ευρώπη με τάση προς την “περιφεροποίηση” των μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποσκοπώντας στην καλύτερη αξιοποίηση και διαχείριση των δημοσίων υπηρεσιών, με στόχο την λειτουργική τους βελτίωση.

kede ita mosialos

 

Καλεσμένος στην Ψηφιακή Ενημερωτική Εκδήλωση για την συνδρομή των Δήμων στον Εθνικό Εμβολιασμό που διοργάνωσε η Κ.Ε.Δ.Ε., καλεσμένος ήταν ο Καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας στο L.S.E. του Λονδίνου, κ. Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος τόνισε τους τρεις βασικούς ρόλους του εμβολιασμού.


Συγκεκριμένα, ο κ. Μόσιαλος επισήμανε ότι το εμβόλιο συμβάλλει:


- Στο να σταματήσει τελείως την λοίμωξη, κάτι που επιτυγχάνεται σε μεγάλο ποσοστό σε συνδυασμό πάντα με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων πρόληψης.

- Να αποτρέψει την δημιουργία της σοβαρής λοίμωξης της Covid-19.

- Να σπάσει την διασπορά του ιού από κάποιον που έχει νοσήσει αλλά εμβολιάζεται και πετυχαίνει τον στόχο αυτόν κατά ένα ποσοστό 70% έως 90%.

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΙΤΑ και Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού, κ. Ηλίας Αποστολόπουλος, καθώς, επίσης και οι Δήμαρχοι όλης της Ελλάδας έκαναν παρεμβάσεις και έθεσαν ερωτήματα προς τον κ. Μόσιαλο με κοινό στόχο η Τοπική Αυτοδιοίκηση να συμμετέχει ενεργά στην εθνική προσπάθεια για την ενίσχυση του εμβολιασμού κατά της πανδημίας Covid-19.

 

tilediaskepsi epistimoniko symvoylio ita

Στην τηλεδιάσκεψη του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ι.Τ.Α. που πραγματοποιήθηκε σήμερα, ο Πρόεδρος του Ι.Τ.Α. και Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού, κ. Ηλίας Αποστολόπουλος, καθώς και ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ι.Τ.Α., κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος καλωσόρισαν τα δύο Νέα Μέλη, την κα Ελισάβετ Πρέζα, Περιφερειολόγο-Οικονομολόγο, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον κ. Νικόλαο Γεωργικόπουλο, Καθηγητή Χρηματοοικονομικών στο Ερευνητικό Κέντρο STORM του Πανεπιστημίου London Metropolitan University του Λονδίνου.


Κύρια θέματα στην ατζέντα ήταν:
- Ενημέρωση για την πορεία των εν εξελίξει Μελετών του ΙΤΑ.
- Λήψη απόφασης για την πρόταση Μελέτης με θέμα: Κατανομή αρμοδιοτήτων (Κράτος, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Περιφέρειες, Δήμοι), καθώς, επίσης και για την Μελέτη με θέμα: Δίκτυα Δήμων. Οι Ευρωπαϊκές Πρακτικές, οι Ελληνικές Συνέργειες, Στρατηγικός Σχεδιασμός, Συμμετοχή των Δήμων σε Αναγνωρισμένα Networks.
- Τέλος, η συλλογή άρθρων για την ψηφιακή έκδοση του δεύτερου τεύχους του περιοδικού «Ψηφιακές Αυτοδιοικητικές Διαδρομές (Local Government’s Digital Itineraries).

 

204510991 1432842357074294 2860653683761784584 n

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Τελετή Απονομής των Σημάτων Αριστείας, Βραβεία ELOGE, μία πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ι.Τ.Α. και του Συμβουλίου της Ευρώπης, με την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Κ.Ε.Δ.Ε.

Είναι η πρώτη δια ζώσης εκδήλωση που πραγματοποιείται μετά από έναν χρόνο από την έναρξη της πανδημίας Covid-19 και έγινε σύμφωνα με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν με 25 Δήμοι και τα αποτελέσματα εκδόθηκαν μετά από κατάταξη, η οποία έγινε από εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου της Ευρώπης βάσει των διεθνών πρακτικών.
Λόγω της μακράς διάρκειας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, κ. Στέλιος Πέτσας δεν κατάφερε να προσέλθει στην εκδήλωση, έστειλε όμως το δικό του μήνυμα.
Ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι "το Ευρωπαϊκό Σήμα Αριστείας για την Καλή Διακυβέρνηση αποτελεί μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, η οποία συμβάλλει με ουσιαστικό τρόπο στην προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

211672453 1443198842705312 4971618089775918044 n

Tον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Νίκος Χαρδαλιάς υποδέχτηκε στον Υμηττό, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης I.T.A. και Δήμαρχος Παπάγου Χολαργού, κ. Ηλίας Αποστολόπουλος μαζί με τους κ. Γιάννη Κωνσταντάτο, Δήμαρχο Ελληνικού Αργυρούπολης και Πρόεδρο του ΣΠΑΥ Υμηττός, τον κ. Ισίδωρο Μάδη, Δήμαρχο Παιανίας και τον κ. Χρήστο Πετράκη, Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Παπάγου-Χολαργού.
Ο Υφυπουργός, κ. Χαρδαλιάς, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλειο Παπαγεωργίου, καθώς και Στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας πραγματοποίησε αυτοψία στα έργα για την αντιπυρική θωράκιση της Αττικής και επόπτευσε τις εργασίες συντήρησης δασικών δρόμων και τοποθέτησης υδατοδεξαμενών που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Σε δηλώσεις του, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι: «Πρόκειται για μια από τις πολλές παρεμβάσεις που κάνουμε στην Αττική και σε όλη τη χώρα σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και στη συγκεκριμένη περίπτωση, σε συνεργασία και με τον ΣΠΑΥ. Νομίζω ότι μιλάμε για τα αυτονόητα, για πράγματα που θα έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και αρκετά χρόνια. Δυστυχώς, οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις είχαν καθυστερήσει όλα αυτά τα έργα προστασίας. Ο Υμηττός παραμένει ίσως ο μοναδικός πνεύμονας πράσινου αυτή τη στιγμή στην Αττική και πρέπει να τον διαφυλάξουμε και να τον σεβαστούμε. Και πρέπει να επισημάνω ότι η δουλειά που γίνεται από τον ΣΠΑΥ και από τους Δημάρχους, είναι εξαιρετική".

212534932 1443198786038651 4800939133377239156 n

211672544 1443198932705303 2345652996908477362 n

eloge

Το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ι.Τ.Α. σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης και την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Κ.Ε.Δ.Ε διοργανώνει την Τελετή Απονομής των Σημάτων Αριστείας για το «Ευρωπαϊκό Σήμα Αριστείας για την Καλή Διακυβέρνηση».

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23/06/2021 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.Ε. στις 13.00 μ.μ. Η σειρά κατάταξης, καθώς και τα αναλυτικά αποτελέσματα των 25 Δήμων που θα βραβευτούν, θα ανακοινωθούν κατά την διάρκεια της τελετής.

Το «Ευρωπαϊκό Σήμα Αριστείας στην Καλή Διακυβέρνηση» ξεκίνησε στην Ευρώπη το 2007. Αποτελεί ένα πρακτικό εργαλείο που αποτελείται από 12 αρχές, με στόχο την εναρμόνιση και την βελτίωση της Τοπικής Διακυβέρνησης στις 47 χώρες, Mέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, ανάμεσα τους και η Ελλάδα. Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Σήμα Αριστείας στην Καλή Διακυβέρνηση ELOGE αποδίδεται στους Δήμους που επιτυγχάνουν ένα υψηλό επίπεδο ποιότητας στις υπηρεσίες τους προς του πολίτες, ύστερα από μια διαδικασία αξιολόγησης σε επίπεδο Δημάρχου, εργαζομένων στο Δήμο, αλλά και των πολιτών.

Στην τελετή έχουν προσκληθεί για να απευθύνουν χαιρετισμό ο  Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, κ. Στέλιος Πέτσας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, κος Δημήτρης Παπαστέργιου, Δήμαρχοι, καθώς και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Την τελευταία παράγραφο αλλάζουμε: Λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων COVID-19, μπορείτε να παρακολουθήσετε διαδικτυακά την τελετή από τα κανάλια  https://www.youtube.com/channel/UCg3ApPTIL2Cg4zDRTSqXckQ στο #You_Tube και τις ιστοσελίδες https://www.ita.org.gr/ και https://kedke.gr/, αντίστοιχα.

 

 

eloge1

 

Ταυτότητα

ΙΤΑ
Διοικητικό Συμβούλιο
Επιστημονικό Συμβούλιο
Αγκαιότητα
Πρόγραμμα Δράσης

Μελέτες ΙΤΑ

Προγράμματα

Νέα

 

Δημοσιότητα

 

 

Βιβλιοθήκη

Σύνδεσμοι

Επικοινωνία

Newsletter

   

Xάρτης διαδικτυακού τόπου  |  Όροι χρήσης  |  Προσβασιμότητα