f  t  in  l  y

Προγράμματα

Urbact III

Το URBACT III είναι η τρίτη περίοδος ενός ευρωπαϊκού προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας που χρηματοδοτείται από κοινού από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) καθώς και από τα κράτη μέλη. Θα διαρκέσει καθ'όλη την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020.

Σκοπός του URBACT III είναι να λειτουργήσει ως ένα πρόγραμμα ανταλλαγής καλών πρακτικών και προώθησης της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Θα επιτρέψει στις ευρωπαϊκές πόλεις να συνεργαστούν και να αναπτύξουν λύσεις για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα αστικά κέντρα σήμερα. Επίσης να ανταλλάξουν καλές πρακτικές και παραδείγματα με Ελληνική όλους τους φορείς που εμπλέκονται στην διαμόρφωση και άσκηση αστικής πολιτικής στην Ευρώπη.

 

Το URBACT III σκοπεύει να συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων της Στρατηγικής "Ευρώπη 2020" με την παροχή ενός μηχανισμού για τους φορείς εκείνους που εμπλέκονται στην ανάπτυξη και την εφαρμογή της αστικής πολιτικής. Βασικός σκοπός η ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση μιας σειράς αναδυόμενων αστικών ζητημάτων, προωθώντας λύσεις για την έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη (οι τρεις προτεραιότητες της Ευρώπης 2020). Αυτό θα έχει θετικές επιπτώσεις στην εφαρμογή των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της περιόδου 2014-2020, όπου η αστική διάσταση της Πολιτικής Συνοχής είναι ιδιαίτερα ενισχυμένη. Το πρόγραμμα έχει τέσσερις κύριους στόχους:

  • Ανάπτυξη Ικανοτήτων: Για να βελτιωθεί η ικανότητα των πόλεων στην διαμόρφωση και διαχείριση βιώσιμων αστικών πολιτικών και πρακτικών με ένα ολοκληρωμένο και συμμετοχικό τρόπο.
  • Σχεδιασμός Πολιτικής: Για τη βελτίωση του σχεδιασμού των βιώσιμων στρατηγικών και σχεδίων δράσης για τις πόλεις.
  • Εφαρμογή Πολιτικής: Για τη βελτίωση της εφαρμογής των ολοκληρωμένων και βιώσιμων αστικών στρατηγικών και σχεδίων δράσης στις πόλεις
  • Διαμόρφωση και Ανταλλαγή γνώσεων: Για να εξασφαλιστεί ότι οι επαγγελματίες και οι φορείς λήψης αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα, έχουν αυξημένη πρόσβαση στη γνώση για όλες τις πτυχές που αφορούν στην αειφόρο αστική ανάπτυξη, προκειμένου να βελτιώσουν τις πολιτικές τους.

Βασικός στόχος των Δικτύων για το Σχεδιασμό Δράσεων (Action Planning Networks) είναι η βελτίωση των δεξιοτήτων των στελεχών των ευρωπαϊκών πόλεων να διαχειριστούν αειφόρες αστικές πολιτικές και ειδικότερα να ενισχύσουν την ικανότητά τους να σχεδιάσουν ολοκληρωμένες στρατηγικές για την αειφόρος αστική ανάπτυξη.

Λαμβάνοντας μέρος σε αυτά τα δίκτυα, οι πόλεις ανταλλάσουν και μοιράζονται εμπειρίες, προβλήματα και πιθανές λύσεις, δημιουργώντας νέες ιδέες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με την αειφόρο αστική ανάπτυξη.

Σε πρώτη φάση, οι ενδιαφερόμενες πόλεις θα πρέπει να εντοπίσουν και να αναδείξουν ένα τοπικό πρόβλημα. Στη συνέχεια, θα πρέπει να δεσμευτούν, εκπονώντας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, το οποίο θα λειτουργήσει τόσο ως κινητήριος μοχλός για την ανταλλαγή και μάθηση πρακτικών όσο και ως συγκεκριμένο αποτέλεσμα της συμμετοχής τους σε αυτό το δίκτυο.

Οι παρεμβάσεις του προγράμματος θα αφορούν στις ακόλουθες θεματικές:

  • Ενίσχυση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας.
  • Υποστήριξη της πρόσβασης, της χρήσης και της ποιότητας των ΤΠΕ.
  • Υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ.
  • Υποστήριξη της μετάβασης προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλους τους τομείς.
  • Προώθηση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, την αποτροπή και διαχείριση φυσικών κινδύνων.
  • Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των φυσικών πόρων.
  • Προώθηση των αειφόρων μεταφορών.
  • Προώθηση της απασχόλησης και υποστήριξη της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού.
  • Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας.
  • Επένδυση στην εκπαίδευση, στις δεξιότητες και τη δια βίου μάθηση, δημιουργώντας υποδομές εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Εκτός των ανωτέρω θεματικών, οι ενδιαφερόμενες πόλεις θα πρέπει να αξιοποιήσουν τα αποτελέσματα και τις εμπειρίες των υφιστάμενων δικτύων στο πλαίσιο του URBACT II καθώς και άλλων προγραμμάτων (συναφών με τα ανωτέρω θεματικά πεδία).

Ειδικότερα, τα Δίκτυα Μεταφοράς εστιάζονται στην προσαρμογή και στη μεταφορά καθιερωμένων Καλών Πρακτικών μεταξύ των πόλεων της ΕΕ. Αυτά τα δίκτυα θα διευθύνονται από πόλεις που έχουν βραβευτεί ως Καλές Πρακτικές URBACT (http://urbact.eu/good-practices/home).

Τα Δίκτυα Μεταφοράς URBACT είναι ένα εργαλείο ανταλλαγής και εκμάθησης για τις πόλεις. Στόχος των Δικτύων Μεταφοράς είναι πόλεις που:

1. Ενδιαφέρονται για τη μεταφορά μιας από τις 97 Καλές Πρακτικές του URBACT (http://urbact.eu/good-practices/home):
• Για να αντιμετωπιστεί μια συγκεκριμένη πρόκληση πολιτικής με μια ολοκληρωμένη και βιώσιμη αστική λύση.
• Για να προσαρμόσουν και επαναχρησιμοποιήσουν μια δοκιμασμένη και αποτελεσματική πρακτική στο περιβάλλον της δικής τους πόλης.

2. Βραβεύτηκαν ως Καλές Πρακτικές URBACT:

• Για να ηγηθούν και να καθοδηγήσουν τη διαδικασία κατανόησης, προσαρμογής και επανάχρησης της Καλής Πρακτικής τους.

• Για να βελτιώσουν και να καλυτερεύσουν τη δική τους μεθοδολογία μέσω όμοιων αξιολογήσεων και με την υποστήριξη ειδικών του URBACΤ.

Δυνητικοί Δικαιούχοι:

Στο πλαίσιο των διακρατικών ανταλλαγών και μαθησιακών δραστηριοτήτων, το πρόγραμμα προσδιορίζει δύο κατηγορίες δικαιούχων: τους κύριους δικαιούχους (δήμοι, μητροπολιτικές αρχές) και άλλους δικαιούχους (περιφέρειες, εθνικές αρχές, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα) από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ, την Ελβετία και τη Νορβηγία (κράτη εταίροι).

Ποσοστό Επιχορήγησης/Συγχρηματοδότησης: 70% - 85%

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων : 10/01/2018

Σημείο Επαφής ΚΕΔΕ (για Εύρεση Συνεργασιών)

Θεοδώρα Ζαχαριά

Τηλ. 2103250300

e-mail : thzachar@gmail.com

Δικτυακός Τόπος Πρόσκλησης

http://urbact.eu/open-calls-networks

Ταυτότητα

ΙΤΑ
Διοικητικό Συμβούλιο
Επιστημονικό Συμβούλιο
Αγκαιότητα
Πρόγραμμα Δράσης

Μελέτες ΙΤΑ

Προγράμματα

Νέα

 

Δημοσιότητα

 

 

Βιβλιοθήκη

Σύνδεσμοι

Επικοινωνία

Newsletter

   

Xάρτης διαδικτυακού τόπου  |  Όροι χρήσης  |  Προσβασιμότητα