f button  t button  in button

Νέα

 gdpr eu gr

Υποχρέωση προσαρμογής των Δήμων

Σύμφωνα με το νέο Κανονισμό 2016/679 της ΕΕ που ισχύει από τις 25/5/2018, η προσαρμογή και συμμόρφωση με το νέο πλαίσιο για τα προσωπικά δεδομένα είναι υποχρεωτική για ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς. Για αυτό οφείλουν να προσαρμοστούν όλοι οι Φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως οι Δήμοι και τα νομικά πρόσωπα που έχουν συστήσει για την εξυπηρέτηση των σκοπών τους.

Οι Δήμοι οφείλουν να προβούν σε ενέργειες που να αποδεικνύουν την προσαρμογή και την συμμόρφωση σύμφωνα με τις αυξημένες απαιτήσεις προστασίας των προσωπικών δεδομένων που διαχειρίζονται κατά τη λειτουργία τους και για την εκτέλεση των νόμιμων υποχρεώσεων τους.

 

press patoulis

Γ. Πατούλης: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δίνει καθημερινό αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών – Η Κεντρική διοίκηση οφείλει να απαντήσει με συγκεκριμένες δράσεις της στην παραμονή των νέων παιδιών στην Ελλάδα και την επίλυση του δημογραφικού προβλήματος

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα του Παιδιού ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε δομές και δράσεις που αφορούν παιδιά και εφήβους, ωστόσο η κεντρική διοίκηση φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται το ρόλο της και τις ευθύνες της απέναντι τους.  Διαφορετικά πώς μπορεί να εξηγηθεί η έλλειψη πολιτικών και αποφάσεων που θα συμβάλλουν στην επίλυση του δημογραφικού προβλήματος και στην παραμονή των νέων παιδιών στην Ελλάδα;

patoulis civex1

Γ. Πατούλης«Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές μπορούμε να γίνουμε οι θεματοφύλακες του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος και να συμβάλλουμε καθοριστικά στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών»

Τον καθοριστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών αλλά και στον συντονισμό και την εφαρμογή στρατηγικών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.

Στην εισήγησή του κατά τη σημερινή δεύτερη και τελευταία ημέρα της συνδιάσκεψης με αντικείμενο τα ζητήματα ασφάλειας που διοργάνωσε η Επιτροπή για την Ιθαγένεια, τη Διακυβέρνηση, τις Θεσμικές και Εξωτερικές Υποθέσεις (CIVEX) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών  και η ΚΕΔΕ, ο κ. Πατούλης προσδιόρισε τις δράσεις που πρέπει να δρομολογηθούν για την καλύτερη θωράκιση των κρατών-μελών.

Στη σημερινή συνεδρίαση τοποθετήθηκαν επίσης ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές υποθέσεις και την Ιθαγένεια Δ. Αβραμόπουλος, ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας και Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην ΕτΠ Απ. Τζιτζικώστας, η Προέδρος της CIVEX και μέλους του κοινοβουλίου του Αμβούργου Barbara Duden, και εκπροσώπων επιστημονικών και αυτοδιοικητικών φορέων.

Γ. Πατούλης: Το ζήτημα της ασφάλειας ξεπερνά τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι με δεδομένο ότι τα ζητήματα ασφάλειας απαιτούν άμεσες λύσεις, καινοτόμες μεθόδους διαχείρισης, ισχυρά αντανακλαστικά και κοινή αντιμετώπιση.

Σε αυτή την προσπάθεια, όπως ανέφερε, σημαντική είναι η συμβολή των Πόλεων και των Περιφερειών οι οποίες απέδειξαν ότι μπορούν να τα καταφέρουν. « Τίποτα από όλα όσα έχουμε ως τώρα συλλογικά επιτύχει δεν θα ήταν δυνατόν χωρίς την ενσυνείδητη συμμετοχή των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των ίδιων των Δημάρχων που καθημερινά στην πράξη αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα. Να πείσουν την τοπική κοινή γνώμη, να διαχειριστούν την κατάσταση και να μην υποκύψουν στις πιέσεις που ασκεί πάνω στην τοπική κοινωνία ο λαϊκισμός» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ως βασική προϋπόθεση για την καταπολέμηση του φόβου μιας υποβόσκουσας τρομοκρατίας και των συνεπειών της στις γειτονιές της Ευρώπης, ο κ. Πατούλης προσδιόρισε την συνεργασία και τη διαμόρφωση πολιτικών σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες που είναι αναγκαίο να ληφθούν για την καταπολέμηση της βίας, πάντα με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις ελευθερίες, τις συνόψισε στις εξής:

  • Περαιτέρω εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων που απευθύνονται σε νέους για την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης και του αισθήματος της απομόνωσης.
  • Βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των περιφερειακών και δημοτικών φορέων·
  • Προώθηση της εκπαίδευσης για τους πολίτες σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές κατά τη διάρκεια τρομοκρατικών επιθέσεων, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των θυμάτων και το αίσθημα της ανασφάλειας·
  • Εξασφάλιση προγραμμάτων κατάρτισης για το προσωπικό στην πρώτη γραμμή, το οποίο είναι το πιο κατάλληλο για να αναγνωρίζει και να προλαμβάνει την πιθανή ριζοσπαστικοποίηση·
  • Βελτίωση των υποδομών ώστε να ανθίσταται καλύτερα σε τρομοκρατικές επιθέσεις και να συμβάλλουν στην αύξηση του αισθήματος ασφάλειας·
  • Προώθηση εκστρατειών ευαισθητοποίησης σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των δικαιωμάτων πρόσβασης σε δεδομένα·

«Η σημερινή διάσκεψη της CIVEX θεωρώ πως μπορεί να συμβάλει από τη σκοπιά των τοπικών και των περιφερειακών αρχών στην εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Θεματολογίου για την Ασφάλεια σχετικά με θέματα όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, το οργανωμένο έγκλημα, η προστασία των δημόσιων χώρων, το έγκλημα στον κυβερνοχώρο και η ριζοσπαστικοποίηση, ούτως ώστε να βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να προστατεύσει τους πολίτες της, παραμένοντας συγχρόνως ανοικτή στον κόσμο» τόνισε.

«Αναγκαία μια ενιαία πολιτική για την ασφάλεια, με συνοδοιπόρους τους Δήμους»

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε πως «χρειαζόμαστε επειγόντως ένα σταθερό πλαίσιο δράσεων που θα επιτυγχάνει τη σωστή ισορροπία μεταξύ της αλληλεγγύης και της ευθύνης, της αποτελεσματικότητας στην πρόληψη και της απονομής δικαιοσύνης» και πρόσθεσε πως αναγκαία είναι η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών καθώς και  μια ενιαία πολιτική για την ασφάλεια, την άμυνα, την εξωτερική πολιτική, την κοινωνική και οικονομική πολιτική, με συνοδοιπόρους τους Δήμους.

«Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές μπορούμε να γίνουμε οι θεματοφύλακες του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος, των πολιτιστικών και κοινωνικών αξιών μιας νέας εποχής, σε μια ισχυρή Ένωση Ασφάλειας και Αλληλεγγύης» επισήμανε.

Δ. Αβραμόπουλος-Απ. Τζιτζικώστας

Την ανάγκη να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες αλλά και μέσα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις προκλήσεις στα ζητήματα ασφάλειας υπογράμμισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές υποθέσεις και την Ιθαγένεια  Δημήτρης Αβραμόπουλος και επισήμανε ότι από ζητήματα όπως το μεταναστευτικό και η ασφάλεια κρίνεται η συνοχή της Ευρώπης.

«Ο όρος ασφάλεια δεν έχει σύνορα» επισήμανε ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και πρόσθεσε πως η απάντηση δεν είναι τα «τείχη και οι φράχτες που κάποιοι οραματίζονται». «Απαιτείται συνεργασία και η δρομολόγηση πολιτικών στο επίπεδο των τοπικών κοινωνιών» σημείωσε.

patoulis civex2

patoulis civex3

patoulis civex4

 

IMG 6975

Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση συμμετέχει ενεργά στη διαβούλευση με τις Ευρωπαϊκές Περιφερειακές αρχές για τον προσδιορισμό συγκεκριμένων προτάσεων για την αντιμετώπιση των κοινών μας προκλήσεων - Εικόνες ντροπής όπως αυτή που επικρατεί στη Μόρια θα πρέπει να εκλείψουν

Με αντικείμενο τον ρόλο των Τοπικών και Περιφερειακών αρχών σε ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια και το μεταναστευτικό ζήτημα ξεκίνησε η διήμερη συνεδρίαση της Επιτροπής για την Ιθαγένεια, τη Διακυβέρνηση, τις Θεσμικές και Εξωτερικές Υποθέσεις (CIVEX) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών. Η συνεδρίαση διοργανώνεται στην Αθήνα από τη ΚΕΔΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών σήμερα και αύριο Παρασκευή, 20 και 21 Σεπτεμβρίου (Ξενοδοχείο Divani Caravel).

Ταυτότητα

ΙΤΑ
Διοικητικό Συμβούλιο
Επιστημονικό Συμβούλιο
Αγκαιότητα
Πρόγραμμα Δράσης

Μελέτες ΙΤΑ

Προγράμματα

Νέα

 

Δημοσιότητα

 

 

Βιβλιοθήκη

Σύνδεσμοι

Επικοινωνία

Newsletter

   

Xάρτης διαδικτυακού τόπου  |  Όροι χρήσης  |  Προσβασιμότητα