f button  t button  in button

Ταυτότητα

ilias apostolopoulosΟ Ηλίας Αποστολόπουλος γεννήθηκε το 1976 στο Χολαργό και αποφοίτησε από το 2ο Λύκειο Παπάγου.

Είναι πτυχιούχος του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Διοίκηση Επιχειρήσεων για Στελέχη με βαθμό άριστα από το ίδιο Πανεπιστήμιο.

Ανέπτυξε επιχειρηματική δραστηριότητα από το 1997, ως ιδιοκτήτης της «KOSMOTRAK» μιας επιχείρησης από τις πλέον καταξιωμένες στον τομέα μηχανημάτων τεχνικών έργων και εξειδικευμένων οχημάτων, αντιπροσωπεύοντας κορυφαίες εταιρείες του εξωτερικού.

Από μικρή ηλικία μπολιάστηκε με το πάθος για τα κοινά, κυρίως λόγω του πατέρα του Τάσου Αποστολόπουλου, ενός ανθρώπου που υπηρέτησε την τοπική αυτοδιοίκηση για 25 χρόνια.

Δήμος Παπάγου - Χολαργού

Στις εκλογές του 2006 εξελέγη πρώτη φορά Δημοτικός Σύμβουλος Χολαργού. Διετέλεσε Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου και εν συνεχεία Πρόεδρος του Πνευματικού Πολιτιστικού Κέντρου Χολαργού. Διετέλεσε επίσης μέλος της ΤΕΔΚΝΑ και μέλος των ΔΣ του Πνευματικού Πολιτιστικού Κέντρου Χολαργού, του Δημοτικού Αθλητικού Οργανισμού Χολαργού και της Αναπτυξιακής Δημοτικής Επιχείρησης Χολαργού.

Στις εκλογές του 2010 εξελέγη εκ νέου δημοτικός σύμβουλος του νέου διευρυμένου δήμου Παπάγου-Χολαργού. Το 2011 εξελέγη Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παπάγου-Χολαργού και εν συνεχεία Πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Κοινωνικής Μέριμνας και Προσχολικής Αγωγής Παπάγου-Χολαργού.  Επίσης συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση της Π.Ε.Δ.Α.

Στις εκλογές του 2014 εξελέγη Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού, επικεφαλής του ανεξάρτητου Δημοτικού Συνδυασμού «Μαζί για την πόλη μας», συγκεντρώνοντας 62% που αποτελεί και το υψηλότερο ποσοστό στην ιστορία του δήμου.

Στις εκλογές του 2019 εξελέγη εκ νέου Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 54,5%.

Από το 2013 έως το 2016 διετέλεσε μέλος του ΔΣ της Αττικό Μετρό Α.Ε.

Επίσης είναι μέλος, του Δ.Σ. και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.), της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (Π.Ε.Δ.Α.), καθώς και μέλος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ.).

Τον Φεβρουάριο του 2020 εκλέχτηκε Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ι.Τ.Α.).

Διακρίσεις

Κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας ως δήμαρχος, ο δήμος Παπάγου – Χολαργού τιμήθηκε με το «Ευρωπαϊκό Σήμα Αριστείας στη Χρηστή Διακυβέρνηση» από το Κέντρο Εμπειρογνωμόνων για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Απέσπασε επίσης το Χρυσό Βραβείο στην κατηγορία «Ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση» των Best City Awards, για την υλοποίηση του Προγράμματος Διαχείρισης Βιοαποβλήτων «Waste 2Bio» σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Για την συνολική αναβάθμιση του Αθλητικού Κέντρου Παπάγου, ο δήμος έλαβε το Ασημένιο Βραβείο στην κατηγορία «Έργα χώρων αναψυχής» στον διαγωνισμό Best City Awards 2018.

Για την εφαρμογή  «Citify Papagou – Holargos Smart City», διακρίθηκε στο 4ο ετήσιο συνέδριο για τις «Έξυπνες Πόλεις» και τους «Ψηφιακούς Πολίτες - Smart Cities – Digital Excellences 2019».

Τέλος, συμμετείχε στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης VERDE- TEC «Greek Green Awards 2019» στις κατηγορίες «Προστατευόμενες περιοχές» και «Ψηφιακές εφαρμογές για έξυπνες πόλεις με ενεργούς πολίτες».

Στην πρώτη κατηγορία βραβεύτηκε για τα έργα και τις δράσεις που έχουν υλοποιηθεί για την προστασία του Υμηττού, ενώ στην κατηγορία «Ψηφιακές εφαρμογές για έξυπνες πόλεις με ενεργούς πολίτες», για μία σειρά εφαρμογών όπως το Citify, το Greencity και το Epolis.

Είναι παντρεμένος με την Ειρήνη Λογοθέτη, με την οποία έχει έναν γιο και μια κόρη.

Είναι μέλος της Αθηναϊκής Λέσχης, Επίτιμος Πρόεδρος της Πνευματικής Εστίας Παπάγου, Επίτιμο μέλος της Λέσχης Lions Ολυμπιάδα, Επίτιμο μέλος της Ηπειρωτικής Εστίας καθώς και μέλος σε αρκετούς άλλους τοπικούς και πανελλήνιους συλλόγους.

 

Τόσο η ελληνική εμπειρία, όσο και η ευρωπαϊκή πρακτική καταδεικνύουν –κάθε μέρα και με πιο επώδυνο τρόπο- ότι η προσήλωση σ’ ένα συγκεντρωτικό κράτος, χωρίς τη συγκρότηση ισχυρών περιφερειακών δομών Αυτοδιοίκησης, δε συνεπάγεται μόνον μια αντιαναπτυξιακή λειτουργία. Ούτε δυσχεραίνει απλώς τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και των σχέσεων με τους πολίτες. Ταυτίζεται πολύ περισσότερο με ένα έλλειμμα Δημοκρατίας…

Απέναντι σ’ αυτό το μείζον ζήτημα, η ΚΕΔΚΕ, ως το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο της Αυτοδιοίκησης, επιβάλλεται να έχει και θέση και άποψη και πολιτική. Συγκροτημένη, σφαιρική και επιστημονικά τεκμηριωμένη.

Η πρόκληση της σύγκλισης με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, η οποία περνάει και μέσα από τη μεταρρύθμιση του κράτους και την ουσιαστική συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στον αναπτυξιακό σχεδιασμό, η ανάγκη για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στους πολίτες, αλλά και τη δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού μηχανισμού τοπικής ανάπτυξης, επιβάλλουν τον επαναπροσδιορισμό των μειζόνων θεμάτων της Αυτοδιοίκησης, με σύγχρονους όρους κι επιστημονικές μεθόδους, που δεν θα διακατέχονται από τα χαρακτηριστικά, τη μονομέρεια ή τις δουλείες που συνεπιφέρει η εκάστοτε πολιτική, οικονομική –και συνήθως χρονικά πιεστική- συγκυρία.

Με βάση αυτό το σκεπτικό, η ΚΕΔΚΕ οδηγήθηκε στην απόφαση ίδρυσης του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του κεντρικού δηλαδή φορέα επιστημονικής τεκμηρίωσης για τα μεγάλα θέματα που την αφορούν, όπως είναι:

  • Η πολιτική θέση της Αυτοδιοίκησης για τη μεταρρύθμιση του κράτους
  • Η διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας με ισχυρές Περιφέρειες και ισχυρούς ΟΤΑ, η οποία προϋποθέτει μελέτη για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων
  • Η Μητροπολιτική Οργάνωση της Αυτοδιοίκησης
  • Η φορολογική αποκέντρωση, στο πλαίσιο της συνολικότερης φορολογικής μεταρρύθμισης
  • Η ολοκληρωμένη άποψη για τη συγκρότηση και λειτουργία του σύγχρονου Δήμου
  • Η Τοπική Ανάπτυξη – Η Επιχειρηματικότητα των ΟΤΑ
  • Οι νέες μορφές συμμετοχής των ΟΤΑ, η ανάπτυξη κι εφαρμογή των οποίων προϋποθέτουν ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο
  • Η διαφάνεια στη λειτουργία του δήμου και η αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς και κακοδιαχείρισης με τη δημιουργία αποτελεσματικού μηχανισμού ελέγχου

Οι προτεραιότητες και το συνεπακόλουθο πρόγραμμα δράσης του Ι.Τ.Α. τίθενται από το Διοικητικό του Συμβούλιο, το οποίο λαμβάνει υπ’ όψη του την ιεράρχηση των μεγάλων θεσμικών και οικονομικών θεμάτων, όπως αυτά προσδιορίζονται από τις αποφάσεις του Δ.Σ. και των Συνεδρίων της ΚΕΔΚΕ. 

Τα ακόλουθα θέματα αναφέρονται ενδεικτικά: 

• Η παραγωγή πολιτικών για τα θεμελιακά θέματα της Αυτοδιοίκησης 

• Ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός των προτεραιοτήτων που τίθενται και ο προσδιορισμός των αναγκαίων βημάτων για την υλοποίησή τους 

• Η αξιοποίηση της γνώσης, μέσα από τις υπό εκπόνηση μελέτες, αλλά και από την πολύτιμη δουλειά που έχει γίνει -και θα συνεχίσει να γίνεται- από τους άλλους, κεντρικούς, ή τοπικούς υποστηρικτικούς μηχανισμούς της Αυτοδιοίκησης 

• Η διάχυση αυτής της γνώσης σε όλους τους ΟΤΑ, η ενσωμάτωση και η διαχείρισή της στην καθημερινή πρακτική της Αυτοδιοίκησης 

• Ο σχεδιασμός πλαισίου εκπαίδευσης-κατάρτισης- επιμόρφωσης των αιρετών και του ανθρώπινου δυναμικού της Αυτοδιοίκησης. 

Ήδη, στο μικρό χρονικό διάστημα ζωής του Ινστιτούτου, συστάθηκαν και λειτουργούν τέσσερις επιτροπές με μικτή σύνθεση. Επεξεργάζονται αντιστοίχως τα θέματα, α) Αιρετή Περιφέρεια, β) Μητροπολιτική Διακυβέρνηση, γ) Φορολογική Αποκέντρωση και δ) Δομή και Λειτουργία του Δήμου, ώστε το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ να καταλήξει σε αντίστοιχες πολιτικές προτάσεις, τις οποίες και θα εισηγηθεί στο επερχόμενο Ετήσιο Συνέδριο της, στη Ρόδο, το Νοέμβριο. 

Με ανοιχτά μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα, θα είναι τα πρώτα δείγματα της αντίληψης ότι η Αυτοδιοίκηση είναι ώριμη να αναλάβει σοβαρές πολιτικές πρωτοβουλίες σήμερα για τον ίδιο το θεσμό, τη μεταρρύθμιση του κράτους και την αποκέντρωση, καταθέτοντας ρεαλιστικές και καλά τεκμηριωμένες προτάσεις, ενταγμένες σε ένα γενικότερο και δυναμικά κλιμακούμενο σχεδιασμό.

Πρόεδρος Μιχάλης Αγγελόπουλος π. Δήμαρχος Σάμου

Α’ Αντιπρόεδρος Ευθύμιος Λέκκας Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Β’ Αντιπρόεδρος Γιάννης Ψυχάρης Καθηγητής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου

 

Μέλη

Αναγνωστόπουλος Δημοσθένης, Καθηγητής τμ Πληροφορικής Τηλεματικής Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.

Βλαχάβας Ιωάννης, Καθηγητής τμ Πληροφορικής στο ΑΠΘ

Βούγιας Σπύρος, Συγκοινωνιολόγος, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ, π. Υφυπουργός Μεταφορών

Γαλανός Γιώργος, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Γεωργακέλλος Δημήτρης, Καθηγητής τμ Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Δελλαδέτσιμας Παύλος-Μαρίνος, Καθηγητής τμήματος Γεωγραφίας Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.

Καραγιάννης Άγγελος, Χρηματοοικονομικά-ΜΒΑ

Κουτλιάνος Νίκος, Επίκουρος Καθηγητής Αξιολόγησης Σωματικής Υγείας Αθλουμένων στο ΑΠΘ

Λαζαρίδη Κωνσταντία-Αικατερίνη, Καθηγήτρια Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Βιώσιμη Διαχείριση Αποβλήτων & Φυσικών Πόρων.

Μαïλλής Αντώνης, Καθηγητής Ψυχιατρικής Αιγινήτειο/Ωνάσειο.

Μακρής Γιάννης, Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου ΑΠΘ, Δικηγόρος Παρ' Αρείω Πάγω, Νομικός Σύμβουλος Δήμου Νεάπολης-Συκεών

Ματσινός Γιάννης, Καθηγητής Τμήματος Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου Αιγαίου/Α΄Πρόεδρος ΔΟΑΤΑΠ.

Μπλέτσας Μιχάλης, Διευθυντής MEDIALAB.                           

Νικολακόπουλος Ηλίας, Πολιτικός Επιστήμονας και Ομότιμος Καθηγητής Εκλογικής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πολίτης Κωνσταντίνος, Οικονομικά/μεταπτυχιακές σπουδές στην παιδαγωγική, (MEd), και  στη διοίκηση επιχειρήσεων, (MBA)/ π Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Ρόδη Άλκηστις, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αστικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού Πανεπιστήμιο Πατρών.

Σουλιώτης Κυριάκος, Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Υγείας στη σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Συρακούλης Κλεάνθης, Αναπληρωτής  Καθηγητής με γνωστικό αντικείμενο “Ποσοτικές Μέθοδοι στη Διαχείριση Αναπτυξιακών Έργων” τμ Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Σφακιανάκης Μιχάλης, Κοσμήτορας Καθηγητής Εφαρμογών Πληροφορικής & Στατιστικής τμ Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Ταμήλος Μιχάλης, π Βουλευτής Τρικάλων π Δήμαρχος Τρικκαίων.

Τραγάκη Αλεξάνδρα, Καθηγήτρια τμ Γεωγραφίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Τσαδήρας Θάνος, Αναπληρωτής Καθηγητής Πληροφορικής τμ. Οικονομικών Επιστημών στο ΑΠΘ

Τσέτσης Σταύρος, Αρχιτέκτονας με Διδακτορικό στο πολεοδομικό σχεδιασμό/Πολιτικός μηχανικός.

Υπερήφανος Λουκάς, Επίτιμος Πρόεδρος ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας/ τ Δήμαρχος Ορχομενού/ Συνταξιούχος Πολιτικός Μηχανικός

Χαραλαμπίδης Ιωάννης, Καθηγητής Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

 

 

Ταυτότητα

ΙΤΑ
Διοικητικό Συμβούλιο
Επιστημονικό Συμβούλιο
Αγκαιότητα
Πρόγραμμα Δράσης

Μελέτες ΙΤΑ

Προγράμματα

Νέα

 

Δημοσιότητα

 

 

Βιβλιοθήκη

Σύνδεσμοι

Επικοινωνία

Newsletter

   

Xάρτης διαδικτυακού τόπου  |  Όροι χρήσης  |  Προσβασιμότητα